Måned: maj 2015

Vin og graviditet

 TAGS:undefined

Der er skrevet mange artikler omkring forbruget af vin (eller alkohol generelt) under graviditet. Og det er et spørgsmål som har ledt til megen debat og undersøgelse.

Nogle eksperter siger at et moderat vinforbrug under graviditeten er i orden, mens andre mener at selv et enkelt glas vin er meget farligt for babyens helbred. Det som ikke kan diskuteres er at det som moren drikker eller spiser under graviditeten går direkte gennem blodet til moderkagen, hvor det bogstavelig talt optages af fosteret. Hvis en gravid kvinde drikker et glas vin, en øl eller en cocktail, indtager fosteret det samme.

For fosteret påvirker alkohol dets kapacitet til at optage nok ilt og føde til cellernes normale udvikling i hjernen og i andre af kroppens dele. En undersøgelse har påvist at et foster under udvikling har meget lav alkoholtolerance og at børn født af mødre som drikker under graviditeten kan få alvorlige problemer. 

Føtalt alkoholsyndrom (FAS) er en gruppe af mentale og fysiske ændringer som udvikles hos nogle ufødte babyer når moderen drikker for meget alkohol under graviditeten. En baby som fødes med FAS eller selv med det mindre alvorlige syndrom føtal alkoholeffekt (FAE) kan få alvorlige handicap og kan derfor kræve et liv med særlig pasning. Der er endda undersøgelser der viser at kvinder som prøver på at blive gravide burde holde op med at drikke selv inden de undfanger. 

Den rejste debat handler derfor om hvor meget er for meget og hvornår forbruget af vin og andre alkoholiske drikke udgør en risiko for det kommende barn.

Indtil nu har man sagt at den eneste sikre grænse er absolut ingen alkohol. Men nu har sundhedsmyndighederne i Storbritannien bekræftet at gravide kvinder og de som prøver på at blive det med sikkerhed kan drikke op til to glas vin om ugen uden at det skader fosteret.

Dr. Raja Mukherjee, ekspert i føtale sygdomme, og som arbejder på medicinskolen på Hospital San Jorge i London har opfordret gravide kvinder til helt at droppe forbruget af alkohol, og har sagt at alkoholvanerne i Storbritannien er et alvorligt problem. Der er en hver gang større mængde litteratur af beviser som peger på at både et stort såvel som et lille forbrug af alkohol kan forårsage skader.

De engelske sundhedsmyndigheder siger derimod at dr. Mukherjees undersøgelse er blevet studeret som en del af regeringens strategi om at reducere alkoholskader, og at to glas vin om ugen er en sikker grænse.

De analyserede undersøgelser kan nok ikke antages som værende definitive og især ikke med konklusioner så vage som disse: man vil blive nødt til fortsat at undersøge emnet indtil endelige konklusioner kan nås omkring dette emne. Men da man ikke kender grænser for det ansvarlige forbrug og hvilken risiko der forefindes virker det ikke fornuftigt at drikke vin under graviditeten. Hvad ville du gøre? Hvor meget tror du man kan indtage uden at løbe en risiko? Og tror du man kan drikke helt risikofrit?

 

 TAGS:Eminazero TintoEminazero Tinto

Eminazero Tinto

 

 

 TAGS:Sandara BlancoSandara Blanco

Sandara Blanco

 

 

Professioner og erhverv indenfor vin

 

I verdenen af vin findes der flere  TAGS:undefinedembeder som direkte eller indirekte dedikerer sig til fremstillingen, produktionen og salget af vin.

Vinen som står på bordet foran os er ikke kun vinbondens eller sælgerens ansvar. Bag vinen er der en hel række af mennesker som har gjort det muligt at denne magiske væske når frem til os og forsøder vores liv.

Følg med når vi går på opdagelse: vi er sikre på at efter disse oplysninger vil du værdsætte vin endnu mere.

·  Agronomen– Denne kunne siges at være vinbondens videnskabelige rådgiver, som studerer vinplanterne, deres forbedringer og deres produktion.

· Ampelografen– Dette er videnskabsmanden som er specialiseret i studiet og identificeringen af vinplanten og dens forskellige arter.

·  Ampelologogen – Biologi-videnskabsmand som studerer vinstokken fra dens  dyrkning, den geografiske oprindelse, samt vinstokkenes tilpasning til forskellige jorde og klimaer, deres patologier og de særlige behandlinger de bør udsættes for.

·  Vinbonde– Person som dyrker vinplanterne fra deres såning til den endelig høst. Man kunne sige at denne er en af grundsøjlerne indenfor vinens fremstilling

·  Vinhøster – Person som er ansvarlig for høstningen af vinstokken: denne  bestemmer det præcise og oplagte øjeblik til plukningen, baseret på modningen og sukkerindholdet af vinstokkene.

·  Vinproducenten –  En af de andre grundsøjler for fremstillingen af vin, og for mange den vigtigste. Denne person er ansvarlig for selve vinfremstillingen. 

·  Bødker – Person som står for at fremstille tønder og fade til aldringen af vin.

·  Ønologen –  Person som har studeret vin og vinfremstilling og er ansvarlig for tilsyn og rådgivning under fremstillingen af vinen.

·  Vinsmageren – Ekspert i smagning af vinen: en person med dette erhverv hjælper os til at genkende en god vin: han/hunfremhæver dens kvaliteter og svagheder og giver os en vurdering af den pågældende vin.

·  Sommelieren  – En stor vinkender som hjælper os til at udvælge den perfekte vin til enhver lejlighed og som guider os til den optimale vinparring.

·  Købmanden– Person som ejer en vinkælder, som fremstiller, lagrer eller sælger vin. Han er det sidste led mellem vinen og forbrugeren/forhandleren.

 TAGS:Pintia 2008Pintia 2008

Pintia 2008

 

 

 TAGS:Avalon Zinfandel 2011Avalon Zinfandel 2011

Avalon Zinfandel 2011

 

 

Hvordan man læser en vinetikette

På en vinflaske findes der en masse information som skal fortolkes. Vinens etikette er en af de vigtigste dele: den er – sammen med bagetiketten, flaskens type, kapslen og proppen – som en slags vinens nummerplade, dens identitetstegn. Udover at nyde etikkens design (det emblematiske og kommercielle varemærke), kan du ved hjælp af etiketten undersøge den pågældende vins vigtigste elementer: druen/druerne, producenten eller vingården samt årgangen.

  TAGS:undefined1. Druen, da du med det samme kan beslutte om det er den type vin du har lyst til at drikke.

2. Producenten/vingården/ønologen, da nogle er rigtig gode og andre ikke i lige så høj grad.

3. Årgangen da nogle år er bedre end andre i forhold til de klimatologiske forhold som vinmarkerne har været udsat for (eksempelvis er det smart på en restaurant at tjekke om året for vinhøsten stemmer overens med den bestilte vin – den kan være dyrere eller ikke lige så god)

Udover disse tre stykker vigtig information kan du se oplysninger om alkoholprocent, mængde, vingårdens identifikation og lokalitet, aftapningsvirksomhed, oprindelsesgarantien og  fortegnelse over sundhed og eksport, og det er udtrykkeligt forbudt at etikken måtte indeholde en hvilken som helst information der kunne tilskynde til misbrug.  

I forhold til vinens bagetikette, plejer man her at kunne se mærket for oprindelsesgarantiens regulerende råd, en note om smagen, forslag til servering eller parring og vinens aldring: crianza, reserva eller gran reserva.

At læse en vinetikette kan være lige så let som at læse alfabetet eller lige så svært som at forstå et fremmedsprog: det hele afhænger at hvem der har lavet etiketten og hvor den kommer fra. At opklare en vins mysterier før den åbnes ved at læse etikken kan der skrives en hel bog om, men her prøver vi  blot at give jer de vigtigste værktøjer.

Vinetikker fra den nye verden har som regel en tilgang som er mere ”det her er det det handler om” med druevarianten eller blandingen, vinproducenten, stedet hvor druerne dyrkes og alkoholprocenten tydeligt specificeret på etiketten. Vinene fra den gamle verden har ry for at ”maskere” nøgleinformation, men det forholder sig nu overhovedet ikke sådan. Hvis du ved hvad du leder efter kan du meget let afkode informationen på etiketten.  I stedet for druevarianten er stedet på disse etiketter det vigtigste stykke information – hvor vinen er fra. Vinene fra den gamle verden er vine hvor der er investeret meget i terroir’et, og ikke nødvendigvis i den specifikke drue så hvis du kender regionen så vil du også kunne vide hvilke mulige druer der er til stede i vinen.

Her er nogle eksempler på fortolkning af vinetikker fra andre lande (på engelsk): Italien, Tyskland, Frankrig (Bourgogne), Frankrig (Alsace) og den nye verden. Har du flere eksempler? Nogle tvivlspørgsmål? Vi afventer jeres kommentarer: 

 TAGS:Avalon Zinfandel 2011Avalon Zinfandel 2011

Avalon Zinfandel 2011

 

 

 TAGS:Museum Real Reserva 2010Museum Real Reserva 2010

Museum Real Reserva 2010

 

 

Klassificering af alkoholiske drikke

 TAGS:undefined

 

Drikkevarer med alkohol er meget varierede, så spørgsmålet er: Hvordan klassificerer vi alkoholiske drikke?

Selvom det kan gøres ud fra oprindelse eller alkoholindhold, så fortages klassificering af alkohol som regel udfra fremstillingsmetoden. 

Således kan man opdele alkoholiske drikkevarer i 4 typer: de gærede drikke, de destillerede, de fortificerede drikkevarer eller hedvinene, og likører.

Gærede drikkevarer

De gærede drikkevarer er, som navnet antyder, de drikke som fremstilles ved en fermenteringsproces som næsten altid opnås via sukkeret og gæret i det fermenterede produkt. Selvom denne type drikkevarer har de samme forudsætninger er der nogle variationer i fremstillingsprocessen. Blandt de mest populære drikkevarer i denne kategori finder vi vin og øl.

Vi bør også nævne gærede drikke som champagne, cava, chicha, cider, vermouth, sato, sake, pulke, tepache, blandt andre. .

Destillerede drikkevarer

Destillerede drikkevarer eller spiritus dækker over en bred vifte af produkter der stammer fra destillationen af allerede gærede safter eller vine: denne destillation opnås ved kogning af disse væsker. Drikkevarerne kan være produktet af destillationen i sig selv, og i nogle tilfælde tilsættes flere ingredienser såsom stivelse og frugter, for at øge smagen. Der findes også mindre variationer i fremstillingsmetoden men præmissen er den samme.

Blandt de vigtigste destillerede drikkevarer finder vi whisky, vodka, tequila, rom, gin, pisco orujo, brandy, cognac samt mage andre.

Hedvine

Hedvine er de drikke som er blevet gærede for til sidst at blive styrket med brændevin for at øge alkoholprocenten eller få at opnå en vis balance i smagen. Denne øgning består i tilsætning af alkohol (normalt brændevin) til blandingen for at alkoholprocenten stiger. Blandt disse drikke finder vi hedvine såsom portvin, sherry, madeira, marsala,

Likører og cremer

Likører og cremer er drikke fremstillet på en blanding af vand, alkohol, sukker, frugter, krydderier eller urter. Fremstillingsmetoden kan variere men resultatet er det samme. Dette afhænger selvfølgelig meget af hovedingrediensen, som plejer at være en eller flere frugter, krydderier, urter eller en blanding af disse.

Denne kategori er lidt bredere og diversiteten afspejles i geografien: hver region i verden har sin egen slags likør eller creme.

De mest populære plejer at være lavet på frugter og urter. Nogle har medicinske formål og alkoholprocenten varierer lige så meget som selve drikken. I denne kategori er der ikke restriktioner eller regler.

Og nu hvor du kender de forskellige typer alkoholiske drikke: hvilken foretrækker du så? I dag anbefaler vi nogle af de mest berømte:  

 TAGS:BudweiserBudweiser

Det må være varmen som gør det, men vi har i hvert fald lyst til en Bud. Ølen som repræsenterer “the american way of life”.

 

 

 TAGS:The Famous GrouseThe Famous Grouse

The Famous Grouse er den bedst sælgende kommercielle whisky i verden.. Når vi taler om kommerciel whisky mener vi en whisky som ikke kun er for samlere. Men den har en fantatisk kvalitet og til prisen finder du intet bedre.

 

Frankrigs 10 vigtigste vinregioner

 TAGS:undefined

De 10 vigtigste franske vinregioner til eksamen. I de følgende linjer beskriver vi med få ord essensen af hver af disse regioner, for således at kunne forstå det særlige ved de vine der produceres.

Bordeaux: Merlot og Cabernet Sauvignon – hovedsaligt til rødvinene, og Sémillon, Muscadelle og Savignon Blanc til de hvide. Bordeaux kombinerer prestige, tradition og volumen og er derfor nok den mest berømte og eksporterede af de franske vinregioner. En interessant detalje er beliggenheden: Bordeaux ligger præcis halvejs mellem Ecuador og Nordpolen.

Bourgogne: Chardonnay og Pinot Noir er de primære druevarianter i denne store region hvor – i modsætning til Bordeaux – jorden og dens karakteristika er det vigtigste i forhold til producenten og det individuelle indhold som er betyder mest i den førstnævnte region. Flere end 400 typer forskelige jord til at opnå en produktion som dækker over nogle af de dyreste vine i verden

Champagne: Verdensberømt region for sine mousserende vine, sin champagne. Hemmeligheden er klimaet som forhindrer druens modning grundet lave temperaturer hele året. Kvaliteten af disse vine gør dem meget populære blandt forbrugere.

Rhône -dalen: I flodbredden af denne flod produceres meget forskelligartede vine, afhængigt af flodlejets højde. Det er en af de vigtigste vinregioner i Frankrig. Udtryksfulde og harmoniske: disse vine er af en kvalitet der har gjort dem til favoritter i Europa, til trods for deres intensitet

Alsace: Germansk indflydelse i en region der laver hvidvine med et utvivlsomt centraleuropæisk aftryk: druerne er Riesling og Gewürztraminer. Vi kan også her finde Silvaner, en meget delikat drue grundet terrænet hvor den vokser, hvilket giver den sine særlige egenskaber som varierer alt efter oprindelsen. Men det er altid det oplagte valgt til de som ikke ønsker en så syrlig hvidvin – hvilket opnås ved brug af de to førstnævnte druer.

Jura: Vine af høj kvalitet med en beskeden årlig produktion. En lille fransk juvel som har perler som druen Savagnin, som er hjemmegroet i regionen, og med hvilken man opnår en hvidvin som påkalder sig opmærksomhed grundet sin intense gule farve.Herfra er også rosinvin og Macvin, en slags likørvin. Trosseau og Poulsard er sammen med Pinot Noir druerne ansvarlige for hele produktionen af rødvin og rosévin i regionen.

Savoyen: Selvom man ofte opfatter den som en del af regionen der også omfatter Jura og Bugey så er sandheden at denne region fortjener at blive anerkendt for sig selv, grundet originaliteten i druevarianterne, mange af hvilke man kun finde i vingårdene på disse egne – såsom eksempelsvis Jacquère til hvidvin og Mowndeuse til rødvin.

Loire-dalen: Særligt populær for sine hvidvine selvom rødvinene også udmærker sig ved at være meget frugtige og friske.

Languedoc-Roussillon: Regionen alene dækker over det største vindyrkende område i Frankrig. Disse vine med karakter af Middelhavet produceres i en af de mindst brandede regioner selvom det samtidig er en af de mest populære destinationer for vinturisme i Frankrig.

Provence: Sammen med de førnævnte er denne en af de ældste og mest traditionsrige vinregioner i Frankrig. Fremragende region i forhold til rosé-vine, men ønsker vi en rødvin er det værd at vente på at aldringen fremkalder en smule af den kant som kendetegner de unge vine fra denne zone.

Kender du vinene fra alle de franske regioner? Hvilke er dine yndlings? Her anbefaler vi 2 som du bør prøve. 

 

 TAGS:Fixin Clos du Chapitre 2010Fixin Clos du Chapitre 2010

Fixin Clos du Chapitre 2010

 

 

 TAGS:Sté Des Vins Lambert Royal Seyssel Millésime 2008Sté Des Vins Lambert Royal Seyssel Millésime 2008

Sté Des Vins Lambert Royal Seyssel Millésime 2008

 

 

 TAGS:Anne de Joyeuse Cabernet Sauvignon original 2010Anne de Joyeuse Cabernet Sauvignon original 2010

Anne de Joyeuse Cabernet Sauvignon original 2010