Måned: februar 2019

Må man drikke vin, når man er gravid?

Vin, Sundhed, Vin og sundhed, Gravid

Der er skrevet mange artikler vedrørende indtag af vin (og alkohol generelt) i løbet af graviditeten. Det er uden tvivl et spørgsmål, der sætter gang i mange debatter, og der foretages mange undersøgelser. Traditionelt set har man sagt, at ”et glas vin” fra tid til anden ikke skader, men den logiske anbefaling fra læger og sundhedsfagligt personale er, at man IKKE bør indtage alkohol, når man er gravid.

Studier fra 2012, som blev udarbejdet under ledelse af Ulrik Schiøle, professor i gynækologi ved Århus Universitetshospital, viste faktisk, at et lavt til moderat alkoholindtag under graviditeten (lavt svarende til 1-4 genstande om ugen og moderat svarende til 5-8 genstande om ugen) tilsyneladende ikke har konsekvenser for børns sundhed. Flere end 1.600 danske kvinder deltog i studiet, og disse studier indikerede, at der ikke var forskel i børnenes udvikling blandt mødre, der slet ikke drak alkohol og de mødre, der havde et lavt eller moderat forbrug af alkohol.

På trods af undersøgelsernes resultater påpegede forfatterne dog alligevel, at det mest hensigtsmæssige er at afholde sig fuldstændigt fra at indtage alkoholholdige drikkevarer, da eksperterne ikke kan blive enige om en sikker nedre grænse for indtag af alkohol under graviditeten.

Når kvinder er gravide, går det de spiser og drikker direkte i blodbanen, som herefter føres til moderkagen, hvor det bogstaveligt talt fordøjes af fosteret. Hvis en gravid kvinde drikker et glas vin, en øl eller en cocktail, vil det ufødte barn indtage den samme mængde alkohol som moderen. Dog er det en skærpende faktor, at barnets metabolisme bearbejder alkoholen langsommere, og som følge heraf bliver barnet mere påvirket.

Alkohol forringer din evne til at optage tilstrækkeligt med ilt og næring til at styrke den normale udvikling af cellerne i hjernen og andre af kroppens organer. Fosteret, som er i konstant udvikling, har en meget lav tolerance overfor alkohol, og babyer, som fødes af mødre, der drikker under graviditeten, kan lide af alvorlige problemer.

Prænatal alkoholeksponering og føtalt alkoholsyndrom (FAS)

Komplikationerne, der opstår som følge af et alkoholforbrug under graviditeten, benævnes under paraplybegrebet prænatal alkoholeksponering. Ifølge det amerikanske Center for Disease Control (CDC) kan disse lidelser resultere i følgende skader:

 • Unormale ansigtstræk, såsom en mindre markeret kløft mellem næse og overlæbe (denne kløft kaldes også philtrum).
 • Et mindre hovedomfang.
 • Lavere højde end gennemsnitshøjden.
 • Lav kropsvægt.
 • Dårlig koordinationsevne.
 • Hyperaktiv adfærd.
 • Besvær med at holde opmærksomheden.
 • Nedsat hukommelse.
 • Vanskeligheder i skolen (især med matematik).
 • Indlæringsvanskeligheder.
 • Forsinket tale- og sprogudvikling.
 • Intellektuel funktionsnedsættelse eller lav IQ.
 • Forringet evne til at ræsonnere og bedømme.
 • Suge- og søvnproblemer hos babyer.
 • Problemer med synet og hørelsen.
 • Hjerte-, nyre- eller knogleproblemer.

Når et barn udviser nogle af disse variationer, kaldes det for prænatal alkoholeksponering. I de mest alvorlige tilfælde bruger man betegnelsen føtalt alkoholsyndrom (FAS). Hvis et barn fødes med FAS eller med nogle af de komplikationer, der er inkluderet i listen, vil det som oftest kræve livslang særlig pleje, med alt hvad det indebærer for barnet, familien og det offentlige sundhedssystem.

En smule eller slet ingenting?

Dette rejser en debat om, hvordan man kan definere et overforbrug, om der er en sikker grænse for alkoholindtag, og om hvornår indtagelsen af vin og andre alkoholholdige drikkevarer udgør en risiko for den ufødte baby.

Taget i betragtning af at prænatal alkoholeksponering og FAS er lidelser, der kan forebygges 100 %, så er flertallet af eksperterne helt enige om, at kvinder ikke bør drikke alkohol under graviditeten, og de opfordrer direkte til, at man slet ikke indtager alkohol, mens man er gravid. Der findes en voksende mængde af beviser, der tyder på, at alt fra beruselse til selv et lavt indtag af alkohol kan forårsage skader.

Faktisk udtalte en ekspert på området, Svetlana Popova, i et interview offentliggjort på Verdenssundhedsorganisationens hjemmeside, at ”en ud af 67 gravide kvinder, som indtager alkohol, vil føde et barn med føtalt alkoholsyndrom, hvilket svarer til, at der hvert år fødes omkring 119.000 børn med FAS rundt omkring i verden.”

I betragtning af, at man ikke kan fastsætte en grænse for et sikkert alkoholforbrug, og at indtag af alkohol kan påvirke det ufødte barn, så er det bedst slet ikke at drikke vin eller anden alkohol under graviditeten. Det er vigtigt, at du rådfører dig med læger og specialister, hvis du har tvivl eller spørgsmål, hvis du planlægger at blive gravid, eller hvis der opstår problemer, når du holder op med at drikke under graviditeten.

Flere artikler om vin og sundhed

Der udføres flere og flere undersøgelser om vinens påvirkninger af menneskers sundhed. Det er et tilbagevendende tema på Uvinums blog, og derfor har vi samlet et udvalg af artikler om vin og sundhed, så du kan læse mere om emnet. Tør du læse dem?

Billede: Adrian Gonzalez

Godt at vide om restauranternes nye tendenser

restauranter, spisesteder, trends, tendenser

Vi har ikke en krystalkugle, der kan afsløre præcis hvilke nye trends, der vil dukke op indenfor gastronomien, men vi kan stadig studere tendenserne, som ses hos restauranterne. På den måde kan vi få en ide om, hvilke trends der vil finde vej til vores yndlingsspisesteder. Kan vi mon gætte dem?

Tendenser i restaurationsbranchen

Sats på det lokale

Brugen af lokale ingredienser har allerede vundet indpas, og denne trend vil fortsætte i de kommende år. Den eksisterende økologiske trend vil samtidig inkludere de lokale produkter. Det betyder, at forbruget af produkter og ingredienser fra regionen, lokalområdet eller endda marken lige ved siden af, vil blive prioriteret. Og hvis det er en producent eller landmand, som vi kender personligt, så er det endnu bedre! Denne trend lægger op til, at vi spiser sundere, og at vi støtter økonomien i lokalområdet.

Fleksitar

Det er en tendens, der er blevet slået fast af de ansvarlige for den internationale messe for hotel- og restaurationsbranchen, Sirha, som afholdes i Lyon fra den 26. januar til den 30. januar. Tendensen kaster lys på andre påvirkninger, som kan deles op i fire begreber: øget bevidsthed, velfærd, oprindelse og en forbedret oplevelse. Det at være fleksitar betyder, at man følger tendensen til at leve sundt, men uden at det bliver ekstremt. En fleksitar vil for eksempel hovedsageligt spise grønt, men vil ofte også bestille dagens fisk. Det tyder på, at dette fænomen vil brede sig yderligere.

restauranter, spisesteder, trends, tendenser

Sundhed

Sundhed hænger sammen med ovenstående, og faktisk også tendensen med lokale ingredienser. Der findes nu mange steder, som tilbyder vegetariske eller veganske menuer. Og de fleste restauranter har veganske retter på kortet for at tilbyde et varieret og sundt udvalg. Det gør det nemt for par eller større grupper at finde et sted at spise, hvor alle kan blive tilfredse. Denne tendens er også voksende indenfor vine, hvor økologiske og veganske vine vinder frem.

Ansvarlighed

Ansvar er endnu en tendens, som ejerne af Sirha har etableret. Dette koncept har taget form indenfor restaurationsbranchen, og det er baseret på, hvordan ingredienserne er produceret, opbevaret, transporteret og forbrugt med et fokus på ikke at skade miljøet. Professionelle i restaurationsbranchen er i stigende grad fortalere for økologiske og bæredygtige løsninger.

Oplevelser

Forbrugerne har gennem et stykke tid ikke vist interesse for at gå ud til frokost eller til middag. De lægger vægt på, at det der tilbydes (produktet, menuen, miljøet…) er en del af en følelsesmæssig oplevelse. Og denne trend vokser i stadigt stigende grad. Ejerne af restauranterne er nødt til at finde ud af, hvordan deres lokaler kan være med til at skabe disse følelsesmæssige oplevelser.

restauranter, spisesteder, trends, tendenser

Brugervenlighed

Denne tendens indebærer inklusionen af den digitale tidsalder, som vi lever i. Det er helt normalt, at man kan foretage online reservationer eller bestille mad online, og generelt er restauranterne nødt til at tilbyde begge dele for at kunne øge omsætningen. Det er nødvendigt at have en praktisk hjemmeside og at tilbyde muligheden for at foretage en reservation med det samme blot med et enkelt klik. Og selvfølgelig skal det også kunne gøres fra mobilen.

 

Billeder: Uvinum og Leigh Harries