Måned: januar 2020

Kender du Amarula-likør?

Amarula er kommet på mode. Det er en flødelikør fra Sydafrika, som er specielt populær blandt fans af den traditionelle Baileys. De to likører har da også ligheder i forhold til deres søde og cremede smag. Derfor kan man godt komme til at sammenligne de to, men i virkeligheden er det to ret forskellige likører.

Amarula, Elefant, Likør, Maruela, Sydafrika

Amarula flødelikør er lavet med fløde og frugten fra Maruela-træet. Dette træ vokser kun på de subækvatoriale sletter i Afrika. Likøren har et element af mystik over sig, som stammer fra Maruela-frugten. Frugten har fiberrigt frugtkød med en cremet og citronagtig smag under dens hårde skal. Den indeholder desuden fire gange så meget vitamin C som en appelsin.

Maruela-træet er beskyttet i Sydafrika, og det vokser kun i naturen. Mennesket har endnu ikke været i stand til at kultivere det. Derfor må frugtsamlerne tilpasse sig træets luner. Træet producerer kun frugt en gang om året, hvilket besværliggør høsten.

Maruela-træet er også kendt som ”elefanternes træ”, da de elsker at spise træets frugter. Elefanter kan vandre hundredvis af kilometer, når de får færten af denne delikatesses sødlige ligt. Måske er det også derfor, at Amarula-likøren associeres med disse majestætiske kæmper. Faktisk er mærket involveret i initiativer til bevarelse af elefanterne, og de har også været med til at grundlægge et forskningsprogram.

Amarula, Elefant, Likør, Maruela, Sydafrika

Mange andre dyr spiser også gerne frugten. Det sker ofte, at frugten som modner på jorden, vil gære i solens stærke varme. Frugten kan faktisk opnå en alkoholprocent på omkring 38 %. Det giver sig selv, at dyrene, som spiser frugten på jorden, nemt kan få en lille fjer på.

Det er ikke en joke…

Selve produktionen af Amarula er meget simpel. Frugten gæres på samme måde som ved produktionen af vin. Herefter destilleres væsken to gange, inden den lagres på franske egetræsfade i to år. Til sidst blandes alkoholen med fløde for at skabe det endelige produkt, Amarula-likøren.

Amarula-likøren blev skabt i 1989, så det er en relativt ny drink. Alligevel bliver den allerede distribueret til mere end 100 lande verden over. Likøren har vundet mange priser, blandt andet to priser for Verdens Bedste Likør (i 2006 og 2008). Likøren vinder hele tiden nye fans, som både nyder drikken ren, med is, i blandede cocktails og sågar som en ingrediens i madopskrifter.

Vi er også store fans af likøren… Hvad med dig? Har du fået smagt den?

 TAGS:Amarula

Amarula

Amarula er en sød flødelikør fra Sydafrika med 17 % alkohol

Vin hjælper med at reducere dødeligheden

Fordele ved vin, Vin, Sundhed, Dødelighed

Der er rigtig mange fordele ved vin: den sænker kolesteroltallet og nedsætter risikoen for at lide af hjertesygdomme. Og takket være en undersøgelse er det nu også konkluderet, at vin kan reducere dødeligheden. Undersøgelsen fremhæver, at vin som er en del af en anti-inflammatorisk kost kan bidrage til at reducere den generelle dødelighed.

Ifølge en undersøgelse, der blev udført ved Warszaw University of Life Sciences (Polen), og som er offentliggjort i Journal of Internal Medicine, er en kost med anti-inflammatoriske egenskaber meget vigtig, når vi taler om at reducere en persons risiko for at dø.

Anti-inflammatorisk kost

Forskere har fastslået, at en anti-inflammatorisk kost (sammensat af grøntsager, frugter, korn, ost, olivenolie, nødder, chokolade, te og kaffe) kan reducere den generelle dødelighed. Et moderat indtag af vin har en anti-inflammatorisk virkning på kroppen og gavner sundheden. En typisk middelhavskost bygger faktisk på indtagelsen af mange af disse fødevarer, og denne kost inkluderer, at man kan drikke et glas rødvin om dagen.

Fordele ved vin, Vin, Sundhed, Dødelighed

I undersøgelsen analyserede de næsten 70.000 svenskere af begge køn og i alderen 45-83 år. Ifølge resultaterne udløser immunsystemet betændelse, når kroppen står over for en potentiel trussel, såsom et skadeligt kemikalie eller mikrober. Denne proces kan blive problematisk, når betændelse bliver kroppens forudbestemte tilstand.

De observerede, at de personer, hvis kostvaner inkluderede masser af anti-inflammatoriske fødevarer, sænkede risikoen for at dø af forskellige årsager med 18 %, sammenlignet med dem, der indtog færre af disse produkter. Undersøgelsen fandt også, at de rygere, der fulgte en anti-inflammatorisk kost, havde større chancer for overlevelse i forhold til andre rygere.

Andre fordele ved vin

Fordele ved vin, Vin, Sundhed, Dødelighed

  • Forøger endorfiner. Når vi drikker vin, frigiver vores krop endorfiner, hvilket bidrager til en behagelig og afslappet fornemmelse.
  • Antioxidanter. Polyfenolerne i druerne giver en virkelig kraftig virkning i forhold til antioxidanter. De bremser aldringen af huden og fremmer fornyelsen, og huden ser glattere og yngre ud.
  • Bekæmper urinvejsinfektioner. Takket være mængden af vitaminer, mineraler og antioxidanter forhindres bakterier i at sætte sig i blæren eller nyrerne. Det optimerer derfor disse organers evner til at filtrere og rense.