En guide til vinturisme i Spanien for udlændinge

Af Karoline Arberg
vinturisme, vinturister, turisme og vin

Alle ved, at turismen i Spanien lever i bedste velgående. Men der er måske ikke så mange som ved, at antallet af vinturister er stigende. Takket være landets betydningsfulde regioner og udbredelsen af de spanske vine over hele verden, er Spanien en af vinturisternes foretrukne destinationer.

Den spanske forening for vinturisme og gastronomisk turisme belyser denne stigning med nogle tal: det gennemsnitlige forbrug for udenlandske vinturister i Spanien udgør i gennemsnit 500 euro om dagen (ca. 3.700 kr.). Det er et betydeligt forbrug, som vingårde og agenter indenfor denne sektor bør bide mærke i for at promovere vinturisme i endnu højere grad.

vinturisme, vinturister, turisme og vin

Vinturister kommer fra hele verden.

Foreningens tal viser, at vinturisterne kommer fra mange forskellige lande. Hovedparten kommer fra USA og Canada, efterfulgt af Australien og Storbritannien, Tyskland, Skandinavien og Holland samt et betydeligt antal besøgende fra asiatiske lande. Mange af vinturisterne kommer dermed langvejsfra, og det gennemsnitlige ophold er normalt på en uge. For de rejsende har Spanien mere at byde på end de fantastiske vinområder. Når man er i landet, kan det f.eks. også anbefales at besøge verdenskendte byer som Madrid og Barcelona.

Der er mere i vente for vinturisterne.

De udenlandske vinturister værdsætter i høj grad de spanske vine. Ydermere nydes vinene i kombination med den lokale gastronomi, som landet også har været kendt for i mange år. De rejsende sætter også stor pris på både historie og kultur. Den spanske forening for vinturisme og gastronomisk turisme forklarer, at vinturismen her, i modsætning til andre lande, har et enormt potentiale, da det ikke er sæsonbetonet, og oplevelserne er ikke overrendt af et stort antal andre rejsende.

vinturisme, vinturister, turisme og vin

Foreningen anbefaler, at vine og andre produkter fremvises og forklares for de besøgende. Denne type rejsende kan nemlig godt lide at få viden, undersøge og at smage.

Der er flere tal, der bakker op om, at Spanien er blevet en vindestination. Foreningen for spanske vinbyer (ACEVIN) nævner, at vinturismen er steget med 28 % i landet i 2018. Økonomisk set svarer det til et beløb på 67 millioner euro (ca. 500 mio. kr.).

Informationer fra denne forening beretter, at vingårde og vinmuseer har mere end 3 millioner besøgende årligt. De ansvarlige for foreningen forklarer, at vintraditionen i Spanien er vidt udbredt. Det forårsager samtidig en positiv indvirkning på mange andre sektorer, både i forhold til turismen og på det kulturelle niveau. Foreningen oplyser, at nogle af de foretrukne turistdestinationer er vin- og brandyruterne i Marco de Jerez-regionen og vin- og cavaruten i vinturismeområdet Penedès.

Skriv en kommentar