Florent Dumeau: “Provence er Provence, det er verdens hovedstad for rosé”

Af Karoline Arberg

Interview offentliggjort i nummer 4 af Click & Drink med Florent Dumeau, vinproducent ved fakultetet for ønologi ved Bordeaux og rådgiver for vingårde og vinmarker i mere end 15 år. I øjeblikket samarbejder han med vingårde i 8 lande, hovedsageligt i Frankrig (Saint Emilion, Pomerol, Provence), Spanien (Bodegas Habla, Bodega La Mejorada og et projekt i La Rioja Alavesa), Italien (Valpolicella, Sicilia), Sydafrika og også Grækenland, Tyrkiet, Serbien og Ungarn.

Han har arbejdet sammen med Bodegas Habla siden 2005, og for fire år siden startede de Rita-projektet; en meget unik vin, der har givet os mulighed for at tale mere med Florent om rosévine.

Hvordan blev Rita født? Og projektet i Frankrig?

Det er meget enkelt. I 2009 fortalte Juan Tirado, præsident for Bodegas Habla, at han beundrede de store rosévine, især dem fra Provence som Château d’Esclans eller Domaine d’Ott, og han spurgte mig, hvordan vi kunne producere en stor rosé her. Jeg svarede: ”Jamen, lad os tage til Provence!” Det var sådan det begyndte. Efter flere ture, og efter at have ledt i tre år, fandt vi endelig en vingård i et godt område i Côte de Provence, vendt mod bjerget Sainte Victoire.

Spanien har gode vinmarker og terroir egnet til fremstilling af rosé. Hvorfor vælger Bodegas Habla at lave en vin i Provence?

Det er rigtigt, at der i Spanien er et stort potentiale for at producere store rosévine. Men Provence er Provence, det er roséens hovedstad her i verden, og jeg tror, at Hablas filosofi og image passer godt sammen med områdets smarte side, dens glamour og med Saint Tropez og de andre typiske byer i området.

Og hvorfor blev navnet Rita? Det er sjovt, anderledes…

Det er et spørgsmål til Valentín, vores grafiske og kunstneriske skaber, men formen på Ritas flaske og den sprudlende karakter af vinen minder os om den berømte Hollywood sexappeal, som Rita Hayworth udgjorde i 40’erne … Det er en hyldest til denne glamourøse tidsånd.

Et andet særpræg ved Rita er glasproppen, hvorfor blev det besluttet at bruge den?

Det er værd at bemærke, at glasproppen tillader at bevare vinen og dens aromaer under bedre forhold end en klassisk prop. Vores vigtigste prioritet er, at vinen præsenteres under perfekte forhold til forbrugeren, så derfor har vores valg af prop ikke været rent æstetisk. Men det er rigtigt, at proppens æstetik passer perfekt til Rita.

Lad os tale om Provence. Er det det bedste område at fremstille rosévin?

Sikkert et af de bedste; utvivlsomt det mest berømte.

Hvorfor har visse rosévine så høj en pris? Har druesorter, fremstillingsmetoden eller en reduceret produktion en indflydelse på prisen?

For det første fordi arealet af Côte de Provence er begrænset, og nu til dags er udbuddet på markedet mindre, eftersom forbruget af rosévin er steget i de seneste år. Som en logisk følge deraf stiger priserne.

Côte de Provence har også arbejdet hårdt i forhold til deres kommunikation, og nogle mærker er blevet store, verdensomspændende succeser i dag: dette er tilfældet med Minuty, Miraval eller Whispering Angel af Sacha Lichine.

Hvor sælges Rita ellers; i Spanien eller i udlandet?

I dag sælges Rita mest i Spanien, men salget i udlandet vokser, især på de to amerikanske kontinenter.

Tror du, at forbruget af rosévin er et forbipasserende modelune eller en trend, som vil vare over tid?

I Frankrig stiger forbruget af rosé hvert år med mellem 20% og 35%… Det er en utrolig vækst, og i betragtning af udviklingen og den globale opvarmning kan vi forestille os, at det vil fortsætte på den måde i mange år.

Betragter man i Spanien allerede rosévinene som gode vine til måltider, eller betragtes de mere som sommervine?

Jeg tror, at der er et enormt udviklingspotentiale i Spanien. Efterhånden finder jeg flere og flere rosévine i flere og flere restauranter. Vi har observeret det samme fænomen i Italien i nogle år. Det er svært at ændre forbrugernes vaner: det er i den forbindelse, at avantgarde vingårde som Habla spiller en vigtig rolle.

Hvad ville du sætte Rita sammen med?

Jeg elsker at drikke Rita til fisk og skaldyr, selv østers, men efter min mening skal man helt sikkert prøve den med hvide oste som Beaufort eller Comté.

I Provence produceres der rosévine, der kan opbevares i flere år. Hvor længe kan Rita gemmes?

De store rosévine fra Provence præsenterer altid friskhed og aromatisk overdådighed. Det er karakteristiske kendetegn, der går tabt over tid. Dens lyse, blege farve har også tendens til at udvikle sig gennem årene. Jeg er ikke tilhænger af at gemme rosévine: For virkelig at nyde dem skal du drikke dem unge; jeg vil sige mellem et og tre år gamle flasker, og det samme gælder for en Rita.

Har Bodegas Habla overvejet at udvide sortimentet af rosé? En Rita Ice, for eksempel?

Jeg tror ikke, der kommer en Rita Ice… Men en anden rosé fra området, det er ret sikkert. Vi overvejer det, selvom den bliver nødt til at være unik og original som altid… Og for øjeblikket må vi sande, at det vil være svært at finde plads til endnu en rosé side om side med Rita…

 

 

 TAGS:Habla Rita 2016Habla Rita 2016

Habla Rita 2016

Tambien te puede interesar

Skriv en kommentar