Hvad er vegansk vin?

Af Karoline Arberg
Vegansk vin, Vin, Veganer

Vi er i 2018. Befolkningen, især Generation Y, også kendt som Millennials, er begyndt at være særligt opmærksomme på at indtage en kost, der tager hensyn til miljøet. Desuden er veganisme ikke længere bare en trend, det er blevet til en hel livsstil. Det veganske marked blomstrer.

Vegansk vin, Vin, Veganer

I Storbritannien, Italien og USA anslås det, at mellem 10 og 13 % af befolkningen lever vegansk eller vegetarisk, og i Spanien er tendensen stigende: 7,8 % af befolkningen er enten vegetarer, flexitarer eller veganere. Derfor er der også flere og flere førsteklasses vinavlere, der har valgt at henvende sig til dette nichemarked og specialisere sig i produktion af vegansk vin, så de nye generationer kan tilfredsstilles.

Vin er et vegetabilsk produkt! Så hvorfor er vin ikke allerede vegansk?

Uvinum har svaret!

Produkter med animalsk oprindelse der bruges i vinen

Vin er normalt ikke et vegansk produkt, da det er nødvendigt at bruge produkter med animalsk oprindelse, når vinen klares, såsom kasein, gelatine eller æggehvide. De bruges for at reducere bundfaldet i vinen, som er små partikler, der kommer fra druemassen eller skallen på druerne, og som kan have en negativ indflydelse på vinen. Ved anvendelse af produkter af animalsk oprindelse falder disse partikler hurtigere til bunds, og derved lettes klaringen af vinen.

I nogle tilfælde bidrager de animalske klaringsprodukter til at neutralisere smagen af visse sorter, der efter filtrering efterlader en stærk, bitter smag gennem garvesyren. Med deres hjælp bliver skallernes overskud af tanniner neutraliseret, og vinens smag bliver bedre tilpasset til vores ganer.

Men desværre er det ikke særlig velegnet til folk, der lever vegansk.

Veganske alternativer i vinfremstilling

Vinproducenterne er blevet kreative i forhold til at finde et vegetabilsk produkt, der kan hjælpe med klaringen af vinen i den veganske vinproduktion. Løsningen er enkel: animalske proteiner erstattes af vegetabilske proteiner, som kommer fra korn såsom hvede eller bælgfrugter såsom ærter. De filtrerer vinens bundfald fra, så den bliver klar.

En anden løsning, der bruges i vegansk vinfremstilling, er mineraljord. Bentonit er for eksempel en vulkansk aske, der benyttes i klaringen af vin. Aktiveret kul anvendes til at absorbere uønskede fejl i smagen.

Produktionen af vegansk vin tager lidt længere tid på grund af de komplekse veganske procedurer. Men vinproducenterne kaster sig gerne ud i de mere komplekse fremstillingsmetoder, når formålet er at ende med glade og tilfredse kunder.

Hvordan genkender man vegansk vin?

Det er meget enkelt! Bare se på flaskerne. Der findes et særligt mærke, der godkendes af den Europæiske Vegetariske Union, der bedømmer mad fra hele Europa efter veganske standarder. Når du ser dette mærke, er du garanteret, at vinen er fremstillet vegansk.

Uvinum har også lavet en liste over veganske vine, så du kan nyde vine uden animalske produkter.

 

Marilina Terre Siciliane Nero d’Avola Flo Bio Vegan 2012 er en vegansk vin fremstillet på Nero d’Avola-druer.

 

Marilina Terre Siciliane Moscato Bianco Flo Bio Vegan 2015 er en vegansk vin fremstillet i Italien.

Tambien te puede interesar

Skriv en kommentar