Hvordan man ved om en whisky er god (II)

Af jh.lauritzen

 TAGS:undefined

For at få en bedre forståelse for hvordan man ved om whisky er af god kvalitet og hvordan man nyder den til fuldeste, forstsætter vi her med at give dig nogle gode råd så du kan træffe den bedste beslutning når du køber og serverer en whisky:

  • Blandet eller rent: Hvis du godt kan lide whisky som den er, vil det måske interessere dig at Xavier Monclús for nylig til en af sine whiskysrmagninger gav udtryk for sin overbevisning om at en whisky forandrer sig positivt hvis man tilsætter lidt vand, hvilket gør en til en statisk blanding. Nogle gange gør dette således whiskyen bedre og hvis den blandes med isterninger bliver det til en dynamisk blanding,, da drikken udvikler sig som isen smelter.

I forhold til blandinger er det primære råd at undgå at blande whiskyen med sukkerholdige læskedrikke. ”Selvfølgelig kan man godt blande en god whisky, dog aldrig med drikkevarer der indeholder sukker.” Der findes rigtig gode cocktails lavet med tonic eller med danskvand.. det afhænger af situationen. På en restaurant vil du normalt nyde en whisky rent eller tilsat vand, men hvis det er aften og du gerne vil nyde en stor drink som ikke gør skade, så skal du blande med væsker der ikke indeholder sukker”, påpeger Monclús. “Kun med vand eller med danskvand vil du ikke pådrage dig hovedpine eller tømmermænd.”

  • Etiketter og alder: På etiketten kan vi læse interessante oplysninger såsom hvilket år whiskyen er fra samt dens komposition, og om der er blevet brugt sherry-tønder. I forhold til alderen, er det årstal som etikken indikerer ikke afgørende for vinens kvalitet. Monclús påpeger at der findes meget gamle whiskyer af dårlig kvalitet. ”Overordnet set er en whisky allerbedst når den er mellem 10 og 12 år gammel, hvorefter den langsomt mister nogle af sine kvaliteter indtil den er helt færdig som 25 årig: derfor, ikke noget med whiskyer på 50 år.
  • Blended eller Single malt: I størstedelen af tilfældene er Single malt whiskyer af god kvalitet, men nogle gange kan vi også have gode oplevelse med blended whiskyer. “Der er også fremragende blended whiskyer”, påpeger Monclús og nævner Bailie Nicol Jarvie -og selv DYC 8 years scorer højt og er en whisky værd at overveje, selvom Spanien ikke som udgangspunkt der et whisky-producerende land. 
  • Tilsætningsstoffer:  Tilsætningen af eksempevis karamel er for at maskere det høje indhold af alkohol, og det er bedst at undgå disse whiskyer.
  • Temperatur: Ved servering bør whiskyen have en temperatur på mellem 10 og 18 grader for at dens kvaliteter rigtigt kan nydes.
  • Sherrytønder: I følge Monclús bør aldringen af whisky i sherrytønder foregå over et par år,og efter at whisken har tilbragt 10 år i bourbon-tønder – ikke fra starten af dens fremstilling.  Dette er for at undgå fremkomsten af svovlnoter og er når det kommer til stykket et spørgsmål om smag og behag.
  • Vand: Vandet som bruges til fremstilling af whisky har en lille indflydelse på whiskyen – på omkring 10 % af det endelige resultat.

Må vi anbefale dig et bare gode whiskyer? Lad os se om vi er enige:

  

 TAGS:Dimple 15 YearsDimple 15 Years

Dimple 15 Years

 

 

 TAGS:Ballantine's 30 YearsBallantine’s 30 Years

Ballantine’s 30 Years

 

 

Tambien te puede interesar

Skriv en kommentar