Hvorfor kan en vin koste meget mere (eller mindre) end en anden?

 TAGS:undefined

Hvert så ofte læser eller hører vi, at i en blindsmagning, har der været meget billigere vin, “har vundet” over en meget dyrere. Det kan ske, selvfølgelig. Der er nogle vine fra 5 €, som forholdsvis, ikke har noget at misunde til en af 20 €, men på ingen måde betyder, at mange af de vine er værd 20 eller 30 eller 100 euro ikke værd, etikettens mærke.

Så kvaliteten er altid et passende forhold til prisen? For eksempel, en undersøgelse offentliggjort i foråret 2008 af Journal of Wine Economics, hvor 506 mennesker deltog (hvoraf 12% var kyndige af stof) konkluderede, at forbrugerne ikke er bekendt med kunsten bedst værdsat vine med lavere pris, mens de øvrige godt kunne kende forhold mellem pris og kvalitetv på vinen bedre.

Som du måske udlede af undersøgelsen, er der nogle af vinens værdi bedre, hvis du har mere viden om vin og selvom tilføre værdi til vin, er ikke tilstrækkeligt værdsat af den gennemsnitlige forbruger. Men hvis det har en vis grad af beherskelse af emnet selv er værdsat mere objektivt og i forhold til prisen, den har. Således kunne vi udlede, at jo mere viden du har om vin plus nogle kvaliteter er værdsat, uden at forringe personlige smag (i slutningen det vigtigste er, at du tager den vin, du kan lide og nyde den).

Men ud over undersøgelser og viden, og som David Williams forklarte i en artikel der for nylig blev offentliggjort i The Guardian, at prisen på vin forklares også med spørgsmål om skatter, udgifter til jord eller marketing elementer alle nødvendige for at vinen kan nå vores borde.

Til at begynde med, jo dyrere en vin er, plus moms afgift på det, og dette input og bidrager til at hæve prisen. Men hvis det er billigere, mindre grus. Så er der spørgsmålet om jordpriser: i steder som Bourgogne eller franske Champagne region jordpriser er astronomiske, de langt dyreste i verden. Så dette påvirker også den endelige pris på produktet.

Desuden kan vi ikke glemme, at der er dyrere processer end andre, som kræver flere hænder og mere tid til behandling og dermed flere investeringer. Hvis en producent vælger de bedste druer fra de dårlige før og under høst og også gør det manuelt, skal du betale mere end en, der gør at kombinere og højere volumen. Og som et resultat, vil du bemærke i prisen (og sandsynligvis også i kvalitet).

Så det giver mening at tro, at det meste af tiden en højere priset vin har funktioner, som øger dens værdi, uden at antyde, at vinene skal forklejne lavere priser. Tværtimod er den bedste ting at kunne nyde en vin overvejer den lejlighed, og værdsættelse inden for dens rækkevidde. Fordi … vil vi ikke altid ønsker at spise kaviar, ikke? Nå, det samme kan ske med vin.

 TAGS:Dom Pérignon Vintage 2006Dom Pérignon Vintage 2006

Dom Pérignon Vintage 2006

 

 

 TAGS:Krug Grande CuvéeKrug Grande Cuvée

Krug Grande Cuvée

 

Skriv en kommentar Hvorfor kan en vin koste meget mere (eller mindre) end en anden?